Zoeken
  • Cindy & Patrick

Van acacia tot menuka


ACACIAHONING

Deze bijna doorzichtige, vloeibare honing is een allemansfavoriet. Hij heeft een bloemige smaak en is heel lekker in je yoghurt, bij de thee of op een (geroosterde) boterham. De acaciahoning die in Europa verkrijgbaar is, komt uit Hongarije of Bulgarije. Daar vind je heel wat acaciavelden. Nog een voordeel: de honing blijft maandenlang vloeibaar, door zijn hoge fructosegehalte.BLOEMENHONING

De smaak varieert, naargelang welke nectar werd gebruikt. Hij komt voor in zowel vaste, als vloeibare vorm. Je hebt twee subsoorten: lentehoning van lentebloemen en zomerhoning van zomerbloemen. Meestal heeft deze honing een zoete, vrij neutrale smaak, waardoor ook hij populair is bij het grote publiek. Hij is er in overvloed en is dus ook het goedkoopst in de supermarkt!
LINDE(BLOESEM)HONING

Goudkleurige, vloeibare honing met een lichte muntsmaak. Hij zou goed combineren met lindethee omdat hij de smaak en ontspannende werking ervan versterkt. Deze honing wordt (vooral) gemaakt in juni, wanneer de lindeboom bloeit. Een seizoensproduct, dus!
KLAVERHONING

Deze honing heeft een lichte karamelsmaak. Hij heeft een witte tot goudgele kleur en is wat dikker (eerder crème- of boterachtig van structuur). Deze populaire honing wordt gemaakt van de nectar van witte klaver. Witte klaver komt maar sporadisch voor in België. Dus wordt de honing geëxporteerd vanuit Canada, Amerika, Argentinië, Nieuw-Zeeland en China. Hij smeert gemakkelijk en is daarom ideaal voor op de boterham!TIJMHONING

Deze soort kom je vaak tegen in Kreta. Hij is heel gewild bij toeristen. Het is een vloeibare honing met een roodbruine kleur en een kruidige smaak. Afhankelijk van het type tijm dat gebruikt wordt, zijn er onderling nog verschillende soorten. De smaak kan vrij intens zijn. Wanneer deze honing versuikert, wordt de smaak en de kleur ook intenser. Hij wordt geoogst op een vrij korte periode van juni tot juli, omdat dan de tijm in bloei staat. In de winter is deze honingsoort heerlijk, omwille van zijn verwarmend effect. Voeg hem dan zeker toe aan een kopje warme melk, of een theetje. Ook in een Griekse yoghurt, of in een fruitsalade, is deze honing heel lekker.
EUCALYPTUSHONING

Deze honingsoort heeft een vrij specifieke smaak, je bent ervoor of niet. Hij is vloeibaar, goudbruin, heeft een houtachtig aroma en een lichte muntsmaak. Volgens sommigen is de smaak wat ‘medicijnachtig’. Net om deze reden is hij ideaal bij je thee als je verkouden bent. Hij verwarmt en verfrist. Ook deze honing wordt vooral geproduceerd in het Middellandse Zeegebied, waar eucalyptusplanten het best kunnen groeien en bloeien.
HEIDEHONING

Bijen gebruiken de nectar van heidebloemen voor deze soort. Heide staat in Nederland en België onder druk, net daarom is deze honingsoort één van de duurste op de markt. Hij heeft een kruidige, pittige smaak. Hij ruikt wat houtachtig en heeft een donkerbruine kleur. Hij is lekker bij kaas, maar ook bij je thee of yoghurt.
LAVENDELHONING

Deze honing heeft wel een specifieke smaak: hij is kruidig, licht zurig en iets dikker. Hij wordt gemaakt van de nectar uit lavendelbloemen. Omwille van zijn kruidige smaak is hij ideaal bij een ijsje of een gerecht met lam.

3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven